Twaalfde Grote Griepmeting van start

29 Oktober 2014. Op 1 november gaat in Nederland en België de Grote Griepmeting weer van start. Het is voor de twaalfde keer dat de meting via internet plaatsvindt. Op de websites www.degrotegriepmeting.nl en www.degrotegriepmeting.be kunnen deelnemers zélf hun verschijnselen van griep en verkoudheid bijhouden. De Grote Griepmeting duurt dit seizoen van 1 november 2014 tot 1 mei 2015.

Ook nu weer worden deelnemers opgeroepen wekelijks hun eventuele symptomen door te geven, zodat de verspreiding van griep en verkoudheid in kaart kan worden gebracht. Met name zijn de onderzoekers van de griepmeting geïnteresseerd in de effectiviteit van de griepprik. De afgelopen jaren worden steeds minder griepprikken gehaald door de riscogroepen die daarvoor worden opgeroepen. Onder artsen en gezondheidswerkers is de bereidheid tot vaccinatie tegen griep zelfs dramatisch laag geworden. Heeft dat effect op het verloop van de griep? Worden na verloop van tijd meer of juist minder mensen ziek?

Griep wordt vaak geringschattend afgedaan als ‘een griepje’. Het gaat dan echter om een gewone verkoudheid. Echte griep, of influenza, is een potentieel gevaarlijke infectieziekte die – als ze verwaarloosd wordt – kan ontaarden in een longontsteking. Doordat in Nederland slechts 20-30% van patiënten met een griepachtig ziektebeeld naar de dokter gaat, is de ziekte bij Nederlandse huisartsen onder- gerapporteerd. Vele zieken consulteren pas na vijf dagen hun huisarts. De griep, waarvan de ergste verschijnselen 3 – 5 dagen duren, is dan vaak al voorbij. Het blijft dus zeer belangrijk om de ziekte onder de gehele bevolking in kaart te brengen.

Wereldwijd

De griepmeting, die in 2003 voor het eerst in Nederland en België van start ging, vindt inmiddels in vele landen over de hele wereld plaats. Een artikel daarover, van de hand van Amerikaanse onderzoekers van de Harvard Medical School and Boston’s Chlidren Hospital en de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), verscheen deze zomer in ‘Emerging Themes in Epidemiology’. Het is online te lezen of te downloaden.

Proefschrift

Epidemioloog Sander van Noort, die al sinds het begin van de griepmetingen de analyses van de door de vrijwillige griepmeters gerapporteerde gegevens uitvoerde, promoveerde 14 oktober j.l. tot doctor in de biomathematica op het proefschrift getiteld: ‘Participatory Surveillance and Mathematical Models in Epidemiologic Research: Successes and Challenges’. Het proefschrift is online te lezen of te downloaden.

De Grote Griepmeting is net als de Grote Longontstekingmeting één van de onderzoeksprojecten van Science in Action, online platform voor publieksonderzoek.

Tags: ,    ▲ Naar het nieuws-overzicht